Meubelambacht uit Oirschot Dagelijks geopend op afspraak Bekend van VT Wonen

Korting 5% korting op een tafel met stoelen

Header-de-juiste-stof-voor-je-stoel

De juiste stof voor jouw stoel

Stoelen zijn er in verschillende maten, kleuren en stoffen. Om de stof van jouw eetkamerstoelen mooi te houden vertellen we in deze blog wat meer over de kenmerken van verschillende stoffen en geven we je enkele tips zodat je weet waar je op moet letten.

Plooivorming

Stoffen op een bepaald model gedragen zich verschillend. Dit heeft vooral te maken met de rekbaarheid van de verschillende stoffen. Enige plooivorming is onvermijdelijk. Stoffen met een hoog percentage wol zijn elastischer dan stoffen met een laag percentage wol of zonder wol. Dit houdt in dat bekledingen zonder wol of met een laag percentage wol eerder plooivorming kunnen vertonen in het zit- en ruggedeelte dan bekledingen in stoffen met een hoog percentage wol.

Pilling

Pilling is het ontstaan van bolletjes op de stof doordat vezels samenkoeken, vaak met vuil. Mede om die reden is het belangrijk om de stof van je stoel (of bank) elke week te stofzuigen. De mate van pilling is afhankelijk van de binding, de vezellengte, de vezelsoort en de intensiteit van gebruik. Pilling heeft overigens geen effect op de houdbaarheid van een stof.

Verkleuring

Onder invloed van daglicht verkleurt elke stof na verloop van tijd in meer of mindere mate. De opgegeven lichtechtheid geeft de gevoeligheid voor verkleuren aan. Onze stoffen hebben allemaal een hoge lichtechtheid. Over het algemeen verkleuren lichtere stoffen optisch minder dan donkere kleuren. Het beste is om direct daglicht op je meubels zoveel mogelijk te vermijden.

Vlekbestendig

Wollen stoffen hebben het voordeel van een natuurlijke afweer tegen vlekken. Vlekken dringen minder snel door in de vezels van deze stoffen dan andere stoffen. Stoffen zonder wol of met een laag percentage wol zijn gevoeliger voor vlekken.

Eerste hulp bij vlekken

Toch een vlek in de stof van jouw stoel? Het beste is de vlek direct te verwijderen. Vaste bestanddelen kunnen zo veel mogelijk met een lepel verwijderd worden (nooit met een mes of iets ander scherps). Daarna kan, met uitzondering van vervilte stoffen, een licht vochtige theedoek met onthard water (bronwater) op de vlek geplaatst worden die dient te drogen op de vlek. De theedoek trekt door zijn absorberende werking zo veel mogelijk van de vlek uit de bekleding. Werk altijd van naad tot naad. Wij adviseren om dit te herhalen tot dat de vlek niet meer afgeeft.

Let op: wrijven of deppen op de vlek veroorzaken onherstelbare beschadigingen van het weefsel.

Verder behandelen

Als de vlek is opgedroogd, laat je dan eerst goed informeren voordat je aan de slag gaat. Verkeerde reinigingspogingen leiden vaak tot ergere schade. Vooral wol en synthetische stoffen zijn niet bestand tegen bepaalde reinigingsmiddelen en deze kunnen de structuur van de stof veranderen. Gebruik dus nooit een willekeurig sopje van Ossengalzeep, Groene Zeep of een ander reinigingsmiddel. Twijfel je over de samenstelling van de stof neem dan contact met ons op.

Op al onze eetkamerstoelen, eetkamerbanken en barkrukken bieden we het IProteqt programma aan . Wil je hier meer over weten, neem gerust contact met ons op.

Op zoek naar een stof die niet kwetsbaar is? Kijk dan eens naar stofleer, ook wel micro leer genoemd. Dit is een zeer dicht geweven stof met leer uitstraling. Vlekken worden eenvoudig verwijderd en van pillen is geen sprake.